Ale Möller är mitt uppe i ett nytt omtumlande musikaliskt och på många sätt kreativt år  som bland annat omfattar uruppförandet av hans nya beställningsverk  för Sveriges Radio- XENOMANIA-  på Urkultfestivalen den 3 augusti 2018.

Nyligen tilldelades han priset  Lifetime Achievement Award av den amerikanska organisationen FOLK ALLIANCE INTERNATIONAL  Tidigare pristagare har  bla varit  Bob Dylan, Harry Belafonte, Pete Seeger, Joan Baez,  Woody Guthrie .
Organisationen är aktiv över hela världen och genomför bla en årlig festival i Nordamerika.
https://www.folk.org/default.aspx

Ale Möller är en internationellt uppmärksammad artist med stjärnstatus inte bara i Sverige som spelar på de stora festivalscenerna världen över.

Han ledde nyligen en stor konsert vid en fredskongress i Kina tillsammans med 14 musiker från hela världen i Chengdu.

I sommar spelar Ale Möller på bla Tysklands största folk & världsmusikfestival i Rudolstadt och här i Sverige blir det bla Korröfestivalen liksom Urkultfestivalen som får glädjen att ta emot Ale Möller med band.

Konserten på Urkultfestivalen kommer att livesändas  av Sveriges Radio som står bakom denna musikaliska storsatsning för ett spektakulärt niomannaband, där vi får höra Ales fascination över melodiernas rytmiska kraft och med inspiration från resor och möten med  musikanter i olika världsdelar. Här finns det som är signifikant för Ale Möllers stora konstnärsskap, lusten till det främmande. Universella musikaliska tankar som har lett till att Ale Möller är en av våra stora stjärnor med en mängd  konserter både i Sverige och även internationellt. Ales musik blir aldrig mainstream och han lyckas kombinera det traditionella med nya ögon och öron på det musikaliska innehållet.
Det blir fräscht som ett porlande vattenfall och originaliteten i sättningen gör att musiken blir som ett enda stort fyrverkeri av  toner och rytmer.

Den storslagna sättningen i XENOMANIA är bla dubbla slagverk och många blåsare !

Ale Möller  (div instrument)
Jonas Knutsson (saxar)
Per Texas Johansson (klarinetter)
Johan Graden (piano/keyboard)
Kerstin Ripa (horn)
Erik Rydvall (nyckelharpa)
Felicia Westberg (bas)
Liliana Zavala (percussion)
Robin Cochrane (percussion)

– Jag måste erkänna att jag länge gått och suktat efter just ett sådant här uppdrag. Det har nämligen samlat sig en massa svängigt mustig musik i huvudet. Musik inspirerad av det jag mött på resor i andra kulturer och i möten med olika musikanter. Så jag blev väldans glad när jag fick frågan. Nu skall den musiken ut! säger Ale, och fortsätter berätta om projektnamnet Xeonomania:
– Jag vet att det finns folk som blir irriterade och olustiga av att möta det som man är ovan vid. För mig är det tvärtom. Jag blir uppiggad och glad. Inte minst i musikens värld. Därför fick detta nya projekt heta XenoMania!  Lusten till det främmande.

Ale är ofta involverad i stora symfoniska projekt och i samarbeten med orkestrar som tex Norrbottens Kammarorkester med vilka han under hösten 2017 gjorde en bejublad turné med bla Solo Cissokho. Samarbetet har resulterat i en kommande skiva.

I samband med att Ale var artist in residence i Gävle konserthus för några år sedan gjordes en film om konsertprojektet OERHÖRDA RÖSTER. Nu finns filmen tillgänglig på Youtube:
https://www.youtube.com/watch?v=_vQKMakPj0c

Vid sidan av kompositionsarbete och konserter är Ale Möller en hårt arbetande pedagog, bla som professor i världsmusik vid Musikkonservatoriet i Esbjerg, liksom i Sverige och Finland. Här i Sverige  har han också startat en unik masterkurs för professionella folk- och världmusiker. Närmare bestämt vid havet på Stensunds vackra folkhögskola i Sörmland .
Ale Möller, född 1955, har utökat gränserna för skandinavisk folkmusik i grupper och/eller projekt som Filarfolket, Nordan, Frifot, Stockholm Folk Music Big Band och senast Ale Möller Trio. Improvisation är en kännetecknande del av Ale Möllers musik och han har varit en centralfigur i sökandet efter nya riktningar och ljud i svensk folkmusik. Förutom ett idogt turnerande så komponerar Ale musik för film och teater. Ale Möller har varit rådgivare för den legendariska senegalesiska sångaren och Polar Music Prize-mottagaren, Youssou N’Dour. Han är mottagare av Sir George Martin-priset, åtta svenska Grammisar och har fått flera medaljer från Hans Majestät Sveriges Konung. Ale Möller är ledamot av Kungliga Musikaliska Akademien.

Den välkände musikjournalisten PO Tidholm gör fn en musikdokumentär om Ale Möller för Sveriges Radio P2 . Programmet kommer att  sändas i augusti.

About the Author