1234
1234
1234
1234

Flerfaldige Grammis-vinnaren och multimusikanten Ale Möller gör en omfattade turné på Gotland i sommar

Sveriges meste och bäste multimusikant Ale Möller, bygger på scen ett eget musiklandskap grundat på musiktraditioner från många håll. Här rör han sig fritt, påhejad av sin nyfikenhet. Få kan, som denna musikant och berättare, skapa tokglädje – både på och utanför scenen. Nu kommer han till Gotland för fyra konserter i sommar. Biljetter släpps onsdag 1 mars via nortic.se


Biljetter finns här

– Jaaa! I sommar skall jag får göra en liten fin turné på Gotland med min Trio. Spela i kyrkor och dessutom i St.Nicolai Klosterruin i Visby. Magisk plats! Jag går redan och funderar på ett specialprogram med mycket stämning, mycket musikanteri och många färger i. Det skall bli fantastiskt. Hoppas vi ses där.” säger Ale Möller entusiastiskt.

Ale Möller är en internationellt uppmärksammad artist med stjärnstatus inte bara i Sverige utan också på de stora festivalscenerna världen över. Flerfaldig Grammis-vinnare, legitimerad legend och professor. Det började med en trumpet och ett ungdomsförhållande till jazzen. Det fortsatte i en het kärleksaffär med den grekiska musiken och sedan en djup vuxenrelation med den svenska folkmusiken. Han är en multi-instrumentalist som spelar ett brett utbud av instrument, allt från mandola och dragspel till flöjt, skalmeja och kohorn. Men framför allt är Ale Möller en musiker som arbetar sig in i källkoden av den traditionella musiken han möter, vare sig det är en grekisk rembetiko eller en envis svensk polska.

Tillsammans med sina medmusikanter bjuder Ale Möller på harmonier, rytmer och anekdoter från världens alla hörn, insamlade under ett långt och spännande liv i musikens tjänst.

Medverkande:
Ale Möller: mandola, dragspel, flöjter, trumpet, skalmeja, kohorn, mm.
Johan Graden: keyboard
Olle Linder: slagverk, gitarr


Turnédatum

Torsdag 27 juli Sanda Kyrka – Sanda

Fredag 28 juli Fårö Kyrka – Fårö 

Lördag 29 juli Näsakar Scen – När 

Söndag 30 juli St.Nicolai Klosterruin – Visby 

Biljetter finns här och släpps onsdagen 1 mars. 

För mer information om Ale Möllerhttps://se.mtaprod.se/artist/ale-moller/

För bokningar:  MTA ProductionHilda Sandgren hilda@mtaprod.se
För information om konserterna på Gotland: Anette Ståhl Enmusa Music
anette@enmusa.se tel: 0707-180 120

Ale Möller tilldelas Regeringens hederspris för svensk musikexport!

Förra veckan tilldelades 50-årsjubilerande artisten Ale hederspriset i svensk musikexport och nu är det dags för Ale och bandet att bege sig ut på turné i Sverige med projektet Xeno Manía. Totalt görs 8 konserter i 8 städer!

I år firar även Ale Möller 50 år på scen, i och samband med detta släppte han ett storslaget musikverk som hyllar lusten till det främmande Xeno Manía.
I väntan på att kunna komma ut på turné har bandet sedan släppet i våras livestreamat en konsert från Fasching och spelat in en konsertfilm i Bollnäs tidigare i vår. Nu åker projektet ut på en stor höstturné!

HÄR kan ni se filmen!

– Jag är mycket stolt, och innerligen tacksam för detta hedersamma pris, och samtidigt ledsen över att inte kunna vara på plats.
Priset betyder extra mycket för att jag ju är verksam i genrer som man kanske inte vanligtvis förknippar med Det Svenska Musikundret. Jag har min bas i folk- och världsmusik.Och har turnerat i över femtio år – och i stora delar av världen. 
Jag tror det är många här hemma som inte vet hur stort och passionerat intresse som finns runt om i världen, också för denna musik, säger Ale i sitt tacktal
 
– Detta är ju ett Exportpris, ändå vill jag passa på att lyfta fram … Import, hur viktigt det är att vi också får in nya impulser och klanger.  Öppnar nya dörrar.
För mig har detta alltid varit en otroligt viktig del, som gett allt resande en större mening.
 
För när jag talar om folkmusik så menar jag inte bara traditionsmusiken, utan också den musik som uppstår i mötet mellan inhemska traditioner och musik som invandrar till vårt land från andra kulturer.
Där föds idag ny och spännande musik som berättar mycket om Sverige i vår egen tid. Jag är glad att få vara en del av detta.
 
Stort tack för priset.
 /Ale Möller

Regeringens motivering:
 
”Vem är lika självklar i en polka från Dalarna som i en grekisk rebetiko eller på en scen i Senegal? Vem har tagit Sverige till världen, och världen till Sverige som han? Svaret är såklart Ale Möller! Den flerfaldigt globalt hyllade och otaligt prisade skandinaviske multimusikanten. Men beror all denna framgång på att han förklarades som omusikalisk i unga år?
 
Att han kanske därför tvingades upptäcka musiken helt med eget sinne och öra? Ale Möller spelade jazz, Tolvskillingsoperan på all världens instrument tills han hittade hem i musikens hjärta – folkmusiken. Professor (den titeln har han också) Möller påminner kanske om att allt – rock, blues, opera, tango med mera – på något sätt är uppdaterad folkmusik. Och folkmusiken står som bekant aldrig stilla.
 
Gränslös och ostoppbar undersöker den sin samtid för att sedan växa vidare i nya former på samma sätt som en av rikets främsta musikambassadörer också gör själv – honom som vi ser leda en fredskonsert i kinesiska Chengdu med 14 musikanter från hela världen ena veckan och i nästa mottaga samma hederspris som Bob Dylan, Joan Baez och Harry Belafonte fått – Ale Möller!”
 
Turnéplan med Xeno Manía: 
01 Oct 2021  – Karlskrona Konserthuset, Karlskrona
02 Oct 2021  – Lerum Deregårds Teatern, Lerum
03 Oct 2021  – Kalmar Teater, Kalmar
04 Oct 2021  – Hyltebruk, Forum, Hyltebruk
05 Oct 2021  – Halmstad Najaden, Halmstad
06 Oct 2021  – Vänersborgs teater, Vänersborg
07 Oct 2021  – Kristianstad Kulturkvarteret, Kristianstad
15 Oct 2021  – Stockholm Jazz Festival, Stockholm
 
Biljetter
 
KONTAKT
Hilda Sandgren
hilda@mtaprod.se
070 440 85 00

XENO MANÍA – LUSTEN TILL DET FRÄMMANDE

Release  
Den 19/2 på QUALITY RECORDINGS som bokningsbolaget MTA Production just startat.
Bandet turnerar i Sverige den 20 – 29 april.
(med reservation för ev ändringar)
www.mtaprod.se

Ale Möller firar 50 år som scenartist 2021! I samband med detta släpper Sveriges välkända doldis, ett storslaget musikverk som hyllar lusten till det främmande. 

Med mer än 1000 låtar noterade hos STIM och med en mängd prestigefyllda samarbeten i bagaget är han en centralgestalt på den skandinaviska folk- och världsmusikscenen och kallas ”The Godfather of Nordic folk. Utöver att vara en multiinstrumentalist av sällan skådat slag är Ale också en berättare och en filosof som på scenen lyckas sammanföra musikalisk briljans med värme och humor. Genom åren har Ale Möllers publik vuxit sig större, vilket gett honom en bred publik trots att han ofta rör sig långt utanför ”den kommersiella mittfåran”.

För sina många banbrytande projekt har han, som enda skandinav, tilldelats den prestigefyllda utmärkelsen ”Folk Alliance Lifetime Achivement Award”, ett pris som han delar med bland andra Joni Mitchell, Bob Dylan, Harry Belafonte och Joan Baez. För sina många banbrytande projekt har han, som enda skandinav, tilldelats den prestigefyllda utmärkelsen ”Folk Alliance Lifetime Achivement Award”, ett pris som han delar med bland andra Joni Mitchell, Bob Dylan, Harry Belafonte och Joan Baez. Ale har även erhållit Sir George Martin priset för  sina insatser att inspirera yngre musiker att upptäcka mångfalden i musiken.

– Ett halvt sekel på scenen… Det är klart jag funderat över vad som drivit mig i alla år. Framförallt har jag alltid blivit stimulerad och upprymd när det är något jag inte förstår – när något är annorlunda. Jag är nog en obotlig xenoman! Andra är på ett annat sätt och blir obehagliga till mods. Jag tror inte att man skall moralisera om detta. Moralisera skall vi däremot göra när politiska krafter exploaterar xenofobi och gör politik av den, säger Ale.

Vill utmana och öppna nya dörrar

Ale Möller har alltid haft förmågan att med ett nyfiket och öppet sinne plocka fram unika röster i musiken, både när han verkar i internationella kretsar eller på hemmaplan. Det Möllerska soundet lockar lyssnaren att öppna nya dörrar. I rollen som estradör, musikant, kompositör, professor och inspirerad föreläsare fortsätter Ale Möller att utmana och expandera musikens gränser.

Det som började som ett beställningsverk från Sveriges Radio har nu landat i det albumaktuella musikkonstverket XENO MANÍA. Ale Möller har tagit fasta på inspirationen från fyra av sina stora inspiratörer: en grekisk amanes-sångare, en indisk baul-guru, en legendarisk dalaspelman och en riti-spelare från Västafrika. 

– Tidigare har det alltid varit de fysiska mötena med spelvänner runt om i världen som fått igång mig. Men med XENO MANÍA upptäckte jag att de mötena allt oftare sker inuti mitt huvud. Många av mina stora inspiratörer lever ju inte längre, men känns ändå så oerhört närvarande. Det blir lite som att jamma med de som inte längre finns! 

Med dubbla slagverk, blåsarsektion och nyckelharpa som blandar sig med Ales alla udda instrument skapas en egen klang. Det här niomannabandet är noga utvalt av ciceronen Ale, där varje medlem är ett starkt namn med en egen karriär. Här finns det som är signifikant för Ale Möllers konstnärskap: Ales musik blir aldrig mainstream och han lyckas kombinera det traditionella med det nya och angelägna.

Albumet XENO MANÍA kommer att släppas den 19 februari på den nya etiketten QUALITY RECORDINGS. Bandet turnerar sedan i Sverige den 20 – 29 april.


Ale om albumet XENO MANÍA:

Jag har rest mycket med min musik och jag förundras ofta över hur starkt vissa musiker jag mött lever kvar i mig. Denna skiva är tillägnad fyra av dessa. Inte så att vi försöker visa hur de spelade, men deras förhållningssätt, deras energi och musikaliska berättarförmåga har varit viktig inspiration i skapandet av den här musiken. 

Ingen av dem lever längre. Jag minns dem med glädje och tacksamhet.


GIBRIL BAH

I byn Toubab Diallow några mil söder om Dakar i Västafrika levde Gibril Bah, en mästare på foulanifolkets ensträngade fiol ”riti”. Gibril var en stolt man. Han och jag musicerade alltid som jämlikar. När jag en gång påpekade detta så sa han: ”Det är sant Ali Mullah, vi är lika. Men det finns en skillnad; du reser runt i världen, du spelar in skivor och uppträder på TV. Det gör inte jag. Jag får stanna här i byn och spela för samma människor ända tills jag dör”. Han fick rätt. Vi hade långt gångna planer på att ta honom till Sverige, men hjärtattacken hann före.

TARAK DAS BAUL

På resa i Bengalen i Indien för några år sedan mötte jag Tarak Khyapa das Baul, en andlig och musikalisk guru i de kringvandrande baulernas urgamla skrå. Men framförallt var han en musikant i nuet med en otrolig energi och närvaro. Vi samtalade länge utan att förstå ett ord av varandras språk. Vi pratade med blickar och gester, men framförallt med musik. Hans söner Kangal och Sadhu för nu hans arv vidare.

RÖJÅS JONAS

I Boda, en by norr om Rättvik i Dalarna bodde spelmannen Röjås Jonas. I början av 80-talet flyttade jag till en grannby och blev vän, och sedermera spelkamrat, med honom. Jonas var en mycket sammansatt person; på samma gång sträng och tillåtande. Väldigt seriös men också en riktig spelevink full av roliga upptåg. Hans intensiva sätt att spela sina polskor på fiolen tog ofta andan ur mig.


BARBA THODOROS

I byn Ambelas på ön Paros i den grekiska ögruppen Kykladhes bodde Barba Thodoros. Jag var strax över tjugo. Han var strax över sextio. Vi blev vänner. Barba Thodoros älskade att sjunga, men han hade ett problem. Traditionen i byn påbjöd att när någon dog, skulle man ta på sig sorgebandet och avstå från att sjunga och dansa i sex månader. Thodoros var frustrerad. Han var yngst av åtta syskon. Varje gång de sex månaderna var på väg att ta slut var det en äldre bror eller syster som dog. Han fick aldrig sjunga. En dag hyrde jag en bil och sa: ”Thodoros, vad som sjungs i en bil sent om natten får ingen i byn veta”. Hela den natten åkte vi runt bland bergen under den bleka fullmånen. Barba Thodoros satt i baksätet och sjöng ”amanes” med sin kraftfulla raspiga röst och jag satt vid ratten och rös av vällust. 

En värld av klanger studsar som pingpongbollar mellan musikerna

bild: Bengt Edqvist

Ale Möllers Xenomania
Stora teatern, Göteborg, 4 april

Ale Möller är nog den mest lekfulla musikern på denna jord. Som en femåring i ett bollhav av musikinstrument flänger han omkring tillsammans med sin internationellt svenska supergrupp. Som till att börja med består av en genial keyboardist i Johan Graden. Gömmer sig inte bland staplar av instrument utan använder ett av notstället dolt litet keyboard vars möjligheter han utnyttjar till fullo.

Vidare blåsarna Per Texas Johansson med klarinetter, inklusive kontrabasstorleken, samt Jonas Knutsson på saxofoner. Båda är lysande men en extra poäng får Texas för kul spel på det stora rörsystemet samt ett klezmerinspirerat solo i början av konserten. I blåsartrion ingår också Kerstin Ripa vars horn kommer lite i skymundan men liksom alla andra har hon en solodel, om än ganska kort.

Nyckelharpvirtuosen Erik Rydvall spelar varken Bach eller polska ikväll utan mer Ale Möllerskt, vilket också innefattar att han ger sig i kast med en ukulele. Robin Cochrane är en utmärkt trummis som dessutom är lekfull på djembe och den xylofonliknande balafonen.

Centrala musiker i bandet är också mästerliga percussionisten Liliana Zavala och lika utmärkta basisten Felisia Westberg. Har jag glömt någon? Javisst ja, den xenomaniske kapellmästaren själv som spelar bosoki*, diverse flöjter, banjo, dragspel, mungiga och trumpet av mindre modell. Alltså de instrument han brukar traktera, på ett ungefär. Han gör det lika lysande som vanligt. Under några år på nittiotalet kändes det som att det blev lite för mycket av Ale Möller men under kvällens tillställning tänker jag att det nog inte går att få en Möllersk överdos.

Kvällens och Xenomanias musik är ett slags symfoniskt verk tillägnat fyra numera hädangångna musikerkollegor till Ale Möller, och att beskriva musiken är inte lätt. Men det finns få vrår, eller musikstilar, i världen där det inte hämtats inspiration. Klangerna studsar som pingpongbollar mellan musikerna, och ljudtekniker, lokal och publik gör sitt till för att få detta till en minnesvärd kväll som xenofobikerna förmodligen inte skulle stå ut med. Vi andra älskar det.

Text & bild: Bengt Edqvist – LIRA

2018 års Legitimerade Legend

GRATTIS ALE MÖLLER som för en stund sedan erhöll Mikael Ramel och Wille Crafoords årliga stipendium som Legitimerad legend!

Den årliga utmärkelsen som LEGITIMERAD LEGEND utdelades 30/11 2018 till musikern, sångaren och fenomenet ALE MÖLLER i samband med ett framträdande å Haninge Kulturhus ”Stallet” i Stockholm där ALE konserterade med sin trio.
Mikael Ramel & Wille Crafoord är sedan 2012 de två skaparna av denna utmärkelse.

Motiveringen:
Ale Möller
”Han vässar folkligt – närmast dolklikt och får den flageolettaste ton att svänga tungt Framför Ales scener vill man hänga Punkt”

Tidigare Legitimerade Legender:
Wille Crafoord (2012) Mikael Ramel (2012) Claes Janson (2013) Monica Törnell (2014) Ronnie Gardiner (2015) Bosse Skoglund (2015) Kjell Höglund (2016) Merit Hemmingson (2017)

Ale Möllers väg, en dokumentär i P2

Ale Möllers väg

Utbränd och förvirrad i tidigt 1980-tal, efter en tid som folkmusiker i Grekland, återvänder Ale Möller till Sverige och anträder vägen till den musik som han kan kalla sin egen.

Det här är en berättelse om motstånd och förnyelse.

Ale Möller föddes 1955 i Skåne, började spela gitarr i tioårsåldern och fick sitt första musikerjobb i en Peter Oskarson-uppsättning av Tolvskillingsoperan som femtonåring.

Han övergick allt mer till trumpet, hamnade i Malmös proggkretsar och i Kabaréorkestern som kompade Mikael Wiehe.

Efter en tid som resande musiker under Tältprojektet och som multiinstrumentalist i Filarfolket fick han för sig att lära sig bouzouki, startade en grekisk orkester och samarbetade med Mikis Teodorakis. Efter en uppslitande kris återvände han från Balkan till Sverige, på jakt efter en musik att kalla sin egen. Den fann han i de svenska traditionernas hjärta, i Dalarna.

”Ale Möllers väg” handlar om några få men mycket betydelsefulla år av Ale Möllers musikerliv. Vi hör också litet ur verket ”Xenomania” som Sveriges Radio P2 Live har beställt av Ale Möller och som uruppförs på Urkult-festivalen fredag den 3 augusti direkt i P2 Live.

I dokumentären medverkar, förutom Ale Möller själv, också de gamla kollegerna Per Gudmundson och Lena Willemark.

En P2 Dokumentär av Po Tidholm.

https://sverigesradio.se/sida/avsnitt/1124438?programid=4112

Ale Möller spelar på Tysklands största Folkmusikfestival i helgen

Ale Möller är en internationellt uppmärksammad artist som spelar på de stora festivalscenerna världen över.
Han ledde nyligen en stor konsert vid en fredskongress i Kina tillsammans med 14 musiker från hela världen i Chengdu.
Nyligen tilldelades han priset  Lifetime Achievement Award av den amerikanska organisationen FOLK ALLIANCE INTERNATIONAL.  Tidigare pristagare har bland annat varit Bob Dylan, Harry Belafonte, Pete Seeger, Joan Baez, Woody Guthrie.
Organisationen är aktiv över hela världen och genomför bla en årlig festival i Nordamerika.
https://www.folk.org/default.aspx

I helgen spelar Ale Möller på Tysklands största folk & världsmusikfestival i Rudolstadt.

Med sig denna gång har han en kvintett bestående av:

Mats Öberg: keyboard
Erik Rydvall: nyckelharpa
Jonas Bleckman: cello
Rafael Sida: percussion

Ale lovar toksväng och en salig bladning musik från olika delar av världen!
Konserten spelas in av tysk riksradio och sänds ut över Europa under hösten!
Den välkände musikjournalisten Po Tidholm gör för närvarande en musikdokumentär om Ale Möller för Sveriges Radio P2.
Programmet kommer att  sändas i augusti.

Willkommen in Deutschland in Ale Möllers Musikwelt! <3